Προσωπικό των εστιατορίων

Πέρα από τον διευθυντή, τα εστιατόρια απασχολούν ένα σύνολο εργαζομένων, που απασχολείται σε θέσεις, οι οποίες για ένα μεγάλο εστιατόριο πολυτελείας είναι οι εξής:

  • Εστίαρχος ή μαιτρ, (στην αγγλική head waiter και στη γαλλική maître). Στην περίπτωση, που το εστιατόριο λειτουργεί εντός ξενοδοχείου, ο εστίαρχος καλείται maître d’ hotel.
  • Υπεστίαρχος ή υπομαίτρ (στην αγγλική assistant head waiter και στη γαλλική sous maître d’ hotel).
  • Αρχιτραπεζοκόμος ή κάπταιν (στην αγγλική captain και στη γαλλική surveillant)
  • Υπεύθυνος υποδοχής πελατών (στην αγγλική host ή όταν είναι γυναίκα hostess και στη γαλλική receptionist de restaurant)
  • Τραπεζοκόμος (στην αγγλική waiter και στη γαλλική chef de rang)
  • Βοηθός Τραπεζοκόμος (στην αγγλική assistant waiter και στη γαλλική commis de rang)
  • Μαθητευόμενος (στην αγγλική trainee και στη γαλλική apprentis)
  • Κομιστής σκευών (στην αγγλική bus boy και στη γαλλική commis débarasseur)
  • Οινοχόος (στην αγγλική wine stewart και στη γαλλική sommelier de vin)
  • Κόπτης (στην αγγλική meat carver και στη γαλλική trancheur)
  • Ταμίας (στην αγγλική cashier και στη γαλλική caissier tablist)

Στην εστιατορική επιχείρηση, πέρα από το προαναφερόμενο προσωπικό που έχει ως έργο την οργάνωση, λειτουργία του χώρου σερβιρίσματος, υπάρχουν και άλλες θέσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν δραστηριότητες που είναι σημαντικές για τη λειτουργία της επιχείρησης. Οι θέσεις αυτές είναι υπάλληλοι:

  • Μαγειρείου, αρμόδιοι για την προετοιμασία των εδεσμάτων, που σερβίρονται στο εστιατόριο.
  • Μπαρ, διότι στα πλαίσια του εστιατορίου λειτουργεί μπαρ το οποίο σερβίρει ορεκτικά ποτά πριν από το γεύμα, ή επιδόρπια μετά το γεύμα.
  • Catering, που εξυπηρετούν τους πελάτες σε δικό τους χώρο, εκτός δηλαδή των χώρων του εστιατορίου.
  • Εκδηλώσεων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διοργάνωση συνεστιάσεων επ ́ ευκαιρία ενός σημαντικού γεγονότος, όπως γάμος, βάπτιση, εορτή, επαγγελματική συνάντηση κλπ.
  • Αποθήκης, αρμόδιοι για την έγκαιρη παραγγελία, παραλαβή και φύλαξη των πρώτων υλών, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του μαγειρείου και του εστιατορίου.
  • Ασφάλειας, οι οποίοι φροντίζουν για την ηρεμία και την ασφάλεια του χώρου σερβιρίσματος των πελατών, την απομάκρυνση προβληματικής πελατείας και την διαφύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των πελατών
  • Βεστιαρίου, που είναι αρμόδιοι για τη φύλαξη των παλτών και των αξεσουάρ ένδυσης των πελατών σε ειδικό χώρο, που διατίθεται για το λόγο αυτό.
  • Χώρου παρκαρίσματος, οι οποίοι παραλαμβάνουν τα αυτοκίνητα πελατών κατά την άφιξή τους, τα παρκάρουν και τα παραδίδουν στους δικαιούχους κατά την αναχώρηση.
  • Καθαρισμού, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των χώρων της επιχείρησης.
  • Συντήρησης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία του εξοπλισμού. Κηπουροί, αρμόδιοι για την καλή κατάσταση των υπαίθριων χώρων του εστιατορίου.